Putetrekk

Har nu äntligen börjat jobba på IKEA, och jag trivs riktigt riktigt bra. Tycker också att Oslo är en riktigt bra stad att bo i, lätt att hitta bland trikkarna (spårvagnarna), tunnelbanan, bussarna och tågen,. har dock inte åkt tåg än, men litar på att det är lätt att åka det med:)

Det enda som är lite negativt är ju boendet, men john har pratat med pontus som verkar komma ner på söndag eller måndag.. Om det inte blir bättre då då flyttar jag ut till något annat. trivs för bra i i själva oslo för att ge upp det bara för att boendet är kass för tillfället. Mwn vem vet, kanske är jag som är extremt krävande?

Ikväll har jag varit borta på andra sidan stan, hos matilda, emelie, skeppo och bark.  VAr mycket trevligt att sitta där och ta en öl, babbla med folk och knyta nya kontakter. så imorgon blir det förfrst hos frans.
Wiie:)
Blir upp tidigt, träna, ta en kaffe med maja och sebbe, sätta sej på bussen till ikea, byta om hos sebbe, dra på förfest och sen vidare till frans. Just det, frans har fest, inte förfest.

Jobbade ganska mycket sjätlv på ikea idag... Gahh, panik!
jag jobbar ikea släpenden, finns et till stort ikea i oslo som heter furuset.
När jag var själv ringer det tre gånger från furuset och frågar hur många antal saxån matta jag har, hur många ringdal plädd och hur många oxel lakan i off-white.
Har lärt mej hur datorsystemet funkar så det ska inte vara några problem, men grejen är att antalet varor som står inne på datorn allt som oftast inte stämmer. så då måste man veta i huvudet om vi har varan ionne, vilket jag inte riktigt har lärt mej ännu. Samtidigt som furusetpersonalen hetsar och stressar för att kunden som vill ha grejerna står jämte.
Undertiden(jag ber om att få ringa upp så jag kan checka) st¨år fem kunder och rycker i mej och frågar om hur många tvättar gardinstrykapåbandet tål, vilken färg som passar bäst till orangea tapeter, om jag kan väga metervaran och om jag kan de olika måtten på hellum teppe (teppe=matta).
Sammanlagt har jag jobbat i tre dagar och lyckas faktiskt svara på frågorna - STOLT!
Krisar sej dock när jag ska ringa tillbaka till furuset - finns inget nummer. VArt ska jag ringa? VArt ska jag leta?
TAcksamt nog ringer de tillbaka och jag kan berätta att grejerna finns i rätt färger, dock bara en matta som jag lägger undan till deras kund, gunvor.
Resten av dagen har jag hjälpt kunder, svarat på spörsmål, städat, och checkat tre ess och konge-listan mot topp 30 listan. låter det avancerat? Det är det också.
Listerna är på vilka mattor som de tjänar mest på att sälja. De ska jag jämföra med mattorna som säljer mest, och försöka få kunderna att ändra sina inköp till de mattorna ikea tjänar mest på at sälja. Tex. genom placering, ordentlig prismärkning, ordning och reda.
Är faktiskt riktgt roligt att ta så mycket ansvar, och känns som jag har lärt mej jättemycket på väldigt kort tid:)

Enda riktigt svåra är att fårstå vissa norska ord - putetrekk: örngott.
Dyne: täcke
Teppe: matta
Det konstigaste är blixtlås, men kommer inte ihåg vad det heter för tillfället:)

Pratade med Ingela en långis idag, gud vilket humörlyft! Hoppas av hela mitt hjärta att du kan vara ledig den 13:e! och att du minsann banar dej hem med ett tidigare flyg!
MAtildas prattur blev dock lite kortare - moneybrist, suck!
FRIDA: Jag vill hörs allt om miljonärerna sen (har inte hittat någon elvapoängare än)
Julia, saknar dej!

Pyser hem den 11 juni, och stannar till den 24 (tror jag). Blir väl öland på midsommar iegn  vad jag har fattat det som iaf, YES!
Fläskgänget reunioon, marshmallows, krashade parfymer, systembolagetbuss, magsjuka, dubbel ipren, fotbollsvm, listan kan göras hur lång som helst.

Hörrni grabbar, JAG vet något som är jättekul!
Alla skriker: JAg vill se, tilda vinka!
Och så vinkar inte matilda, så skriker alla: BUUUUU!
Kul va? Ingen fattade det roliga, Charlotte skrattade så hon började hicka.

-
Förfest i det störstaste tvåmannatält (möjligtvis det minimalaste 4-mannatältet) i historien.
Antal folk som klämde in sej: mellan 10 - 12.
Heja!

Antal utspillda drinkar:
0
Antal drinkar i petflaskor:'
100
Antal öppnade och borglömda ölburkar som rann ner i sovsäckarna:

1000
Antal dåliga snapsvisor:
0
Antal glada skratt:
för många, Hickrisk utfärdas.
Saknar/längtar till midsommar!


Jag och tilda, Lund, espressohouse.
Jag, Lunds stadspark.
Jag, Oslo, sovtajm
JAg och Emelie, Trikken, 17 maj
Frognerparken, förra helgen. 


image14


Hoppas allt är prima annars, pusshej!
Familjen: ni är bäst.

Skattekort

Som sagt, skattekortet då.
Man skriver på en lång och krånglig blankett om alla uppgifter du någonsin haft. När jag var där var det tydligen rusch också, så fick nummer 421 och det var nummer 390 om jag inte minns fel.

Superkul att spendera sin eftermiddag bland svettluktande, håriga, asylsökande män. Skrev iallafall i allting, och banade mig iväg till rätt kassa när det var min tur (efter ännu mer hålla-för-näsan-evighetslånga-minuter) och möter en av de tjurigaste människorna jag någonsin träffat.
 - Men har du skrivit in ditt svenska personnummer? (tänk er att prata med igentäppt näsa, och att skrika lite likt som nazgulerna i Sagan om Ringen)
- Eh, nä, jag har aldrig varit i Norge innan.
- Nähä. Men det måste du fixa innan. Sen ser jag minsann här att du inte har fyllt i någon arbetsplats heller.
Kom tillbaka när du ordnat det.
- Jaha?

Två timmar spenderad eftermiddag med strålande solsken med svettluktande hårapor och nazgulliknande surtanter. Jippie.
På väg ner till tunnelbanan möter jag en svensk grabb som pustar fram att det var kontrollanter nere på tåget. Tack mumlar jag tacksamt tillbaka och vänder tvärt.
Hmm, hur kommer man då hem?, tänker jag och börja lufsa iväg där det ser ut att vara mycket folk.
Helt plötsligt känns det strålande solskenet ganska jobbigt varmt, och jag banar min väg på en öde arbetsplats. Kommer fram till floden efter en timme, känner smått igen mej och hittar tillslut hem.

Klockan är då mumsigt halv sex på kvällen, jag pös ut till skattekontoret vid elvatiden.
Yes.
 Pratade med Henke och Lollo.
De asgarvade.
 Jag fattade noll.
 Jo:
 Norskt personnummer ska tanten med nazgulrösten fixa åt mej när jag var där.
Det är därför jag var där överhuvud taget.
 Och om man inte fixat sitt skattekort kan man inte börja jobba, för då drar de ungefär 50 procent skatt.
Helt plötsligt förvandlades den smått smågulliga tanten med bara lite smått irriterande täppt nazgulstämma till elaka stora stygga vargen i Bamse, Gargamel i Smurfarna och Björnligan i Kalle Anka.
Grrr.
 Veckan flöt annars på helt underbart bra.
VArit ute och utforskat Oslo en massa, suttit i parkerna, fikat, druckit kaffe, varit ute och hälsat på folk.
Fixade norskt nummer och köpte klänning (min sista shopping på ett halvår framöver om min ekonomi ska hålla sig inom rimlighetens ramar)
Lyckats med en hel del gratisätande.
Riktigt nöjd.
Har faktiskt också lyckats fixa mitt skattekort nu.
Imorgon är det 16 Maj, då ska det firas. Måste börjas i tid till den 17:e!

Uppdatarar förresten bloggen så ofta jag kan, LOllo har föräldrakontroll på datorn så jag är inte tillåten att gå in på min blogg via min sida. Suck, Windows:)

Hoppas allt är prima, och pappa, jag vet. Jag har hört att Cecilia ska gifta sej och att du ska vara chaffis. Säkert 16 gånger nu:)

Just det, fått mitt jobb på IKEA! Börjar på måndag klockan 16.

Puss!

Oslo

Tog mej hit med de underbara Swebussarna, billigt, snabbt, trevligt och faktiskt riktigt riktigt bra.
Sitter nästan längst bak och har förberett mej med nötter, bok, tidning och Ipod. Mmm, sova!
Framför mej sitter en tjej som börjar storböla var 15:e minut. Hon och hennes pojkvän bråkar över telefonen, jag och dom andra långt bak i bussen sitter och skrattar lite åt ironin i det hela. Pusst, pojkvänner. Tillslut böjer jag mej fram och frågar stackarn hur hon mår och om jag kan hjälpa till med något. Tjejen blir skiträdd, råkade visst skrämma henne med mitt plötsliga uppdykande. Japp, så mycket för medkänsla:)
I Göteborg hoppar en kille på som sätter sej bakom mej.
Trodde ju att jag hade lämnat österrike bakom mej för ett pa månader sen, men vi börjar iafall prata. Eller rättare sagt, jag börjar prata.. HAn tittar lite på mej med min lilla ordföljd, och börjar skratta.
Han är tysk!
Sitter och babbalar hela vägen om riktigt seriösa grejer, skolsystemens skillnad och brottochstraff, hur det är att plugga i norge som utbytesstiudent, resor, pension...
Sjukt trevlig grabb iallafall:)
Framme i Oslo, fotbollsspel, invigning av lägenhet, sova i soffan.
Pös till IKEA dagen efter och köpte säng till mej (pontus också om han vill sova på den eller om han vill köpa egen) för personalpris (YES!) fixade gymkort och njöt av det underbara vädret.
Dagen efter pös jag och försökte fixa skattekort, gick sådär, jäkla byråkrati, och framförallt, jäkla surtant!

Skriver mer imorgon, ska iväg ner till parken nu med Carro, MAtilda, Emelie och Gisela.
 Tänker på er där hemma!
Pus

RSS 2.0